diumenge, 19 de febrer del 2017

Diferencia de génere


 GÉNERE


1. Quina es la diferencia que hi ha entre sexe i gènere

El sexe ve determinat per la naturalesa, una persona neix amb sexe masculí o femení. En canvi, el gènere, home o dona, s'aprèn, pot ser educat, canviat i manipulat.
S'entén per gènere la construcció social i cultural que defineix les diferents característiques emocionals, afectives, intel·lectuals, així com els comportaments que cada societat assigna com a propis i naturals d'homes o de dones.



2. És el mateix desigualtat que diferencia?
No,perquè la diferència sexual per si mateixa no és raó de desigualtat. L’atribució de valors i de poder diferent a cadascuna de les categories, en aquest cas home i dona, és el que transforma la diferència en desigualtat.
La desigualtat es refereix a les diferents oportunitats que tenen homes i dones per accedir a béns i recursos, com poden ser la salut, l’educació, l’habitatge i el treball, i també a l’autonomia, l’accés a la informació, la presa de decisions, i la presència i visibilitat pública.



  1. Quines caracteristiques tenen les societats conegudes com patriarcals?
-Condició sociològics
-Membres masculins d'una societat tendeixen a predominar en posicions de poder(més poderosa sigui aquesta posició, més probabilitats que un membre masculí retingui aquesta posició)
-Homes dominen les dones.




  1. Per que feminisme no es el contrari de mascliste?
Perquè les persones amb actituds i comportaments masclistes consideren les dones com a éssers inferiors, amb menys drets que els homes. El moviment feminista, per contra, intenta aconseguir una societat igualitària, en la qual hi hagi una igualtat d'oportunitats per a dones i homes.





  1. Perque durant el s.XIX a les feministes se les coneixia amb el nom de sufragistes?
Perque les  feministes van un moviment fruit del feminisme on reclamaben mes llibertati drets de la dona i les sufragistes van ser el començament del moviment sufragista quan a Anglaterra les dones van conseguir el sufragi sensatari.





  1. Que es la doble jornada laboral? Posa’n un exemple
Consisteix en rentar la roba, planxar, cuinar, netejar la casa, tenir cura dels nens, dels grans, dels familiars malalts ... Però com és una feina que no es paga, les estadístiques, directament, s'obliden d'ell. Es diu treball domèstic no remunerat, i ara com els temps han cambiat les dones tenen un treball més les tasques domèstiques.






  1. Dels següents trets de personalitat:Separeu els que la societat atribueix als homes i a les dones.Quins son els trets de personlitat positius i negatius.


Homes :  agressivitat, valentia, submssió, arriscat ,arrogancia,desfribolitat, irracionalitat.


Dones: sensivilitat, intuició, tendresa, submissió,eficiencia, sinceritat


Bons→ sensivilitat-valentia-eficiencia-tendresa-sinceritat-intuició


Dolents→ Agressivitat-arrogancia-desfribolat-irracionalitat


  1. Comenteu si en algun moment hos heu sentit amb pesos(forçats)a actuar segons alló que s’espera de vosaltres? En algun moment hos heu contingut d’actuar d’alguna manera que es soposa que no correspont al teu sexe?

Primera pregunta→ La veritat es que si, perquè el grup té que tindre un mateix caràcter si no, no ets del grup, i a vegades aquesta pressió no et fa pensa i actues d’una manera determinada
Segona pregunta→ No perquè realment sempre he actuat com un home, i si no ha sigut així ha sigut per fe gràcia o una imitació d’una amiga.



  1. Quines son les actituds masclistes en el vostre entorn?
Josu→ en la meva familía no hi ha molt, ja que tenim mes noies a casa que nois.
Alba→ En el meu entorn amb les dones hi ha un tracta molt bó i no hi ha cap problema o cap tipus de situació masclista.


  1. Les noies poden tenir actituds masclistes?
Sí, a més a més moltes ho tene ja per las circunstancies de vida en las que han crescut o els ideals implantats per els pares.




  1. Com definiries el concepte discriminació positiva aplicat a les dones? Creus que es una bona eina per acabar amb la discriminació de les dones?
La discriminació positiva és una acció que, a diferència de la discriminació negativa, pretén establir polítiques que donen un determinat grup social, ètnic, minoritari o que històricament hagi sofert discriminació per causes socials injustes, un tracte preferencial en l'accés a certs recursos o serveis i també accés a determinats béns.
·Es un començament però el que pasa que per molt que hi hagin aquestes ajudes no vol dir que ja no existeixi la discriminació, si no que això es una manera de ajudar-les.




  1. Fes una llista de les feines de la llar a casa vostre?Una llista de les persones que viuen a la llar? I una graella on posi (sempre/sovint/pocs cops/mai)
Alba i Huatay

netejar als plats
fer el llit
estendre la roba
netejar la casa
Alba
pocs cops
sempre
pocs cops
sovint
Josu
1 setmana al mes
sempre
1 setmana al mes
1vegada a la setmana
Mare Alba
sempre
sempre
sempre
sempre
Mare Josu
quan pot
avegades
quan pot
sempre



  1. Quines creus que son les causes de la violència masclista?
-Els homes es senten superiors a les dones
-El entorn en que s’ha criat
-Els problemes amb l’alchol




diumenge, 5 de febrer del 2017

Pobresa,desigualtat i exclusió social


Pobresa, desigualtat i exclusió social

A la Terra som 7424 milions d'habitants. 

Al 2016 --> L'1% de la població mundial era més rica que el 99% restant.





 Aquestes dos imatges reflecteixen la nostre realitat en un bándol les persones " privilegiades" i a l'altre les persones pobres que viuen al carrer i que per diferents motius estan en aquesta situació.



  • Vivim en un món, globalitzat, potencia i consolida l'augment de la desigualtat econòmica i social.
             -La exclució social, és un proces generat per la combinació de diferents factors:

                ºManca de feina ºIngresos pocs o nuls º Privació de drets socials º Formació deficient
                ºPrecarietat en l'habitatge ºTencament dels vincles afectius ºDeteriorament de la salut o







  • Discriminació: excloure a les persones que son identificades com algun grup o grups que els hi costa fer una cosa que un la té més difícil.
                   EXEMPLE: les dones, els negres...

  • Estignatització: culpavilitzar a un grup d'algun problema social sense necessitar que hu hagi una comprovació(connexió amb la realitat).
                EXEMPLE: els immigrants...


  • Marginació: És igual a l'exclusió+ la pobresa+salut